ПЕРЕМОГА ІЗ ГІРКИМ ПРИСМАКОМ АБО АБСУРД ПРОТИ ЗДОРОВОГО ГЛУЗДУ.

Це той випадок, коли смакуєш перемогу із гірким присмаком.
5 років та 3 місяці знадобилось, щоб довести державі в особі Львівської митниці, що автомобільний склоомивач не є алкогольним напоєм чи харчовим продуктом. Статистика спорів підприємств з митницею щодо визначення коду товару ,за нашими даними, є близькою до показників 80% на 20% на користь митниці. Але нам вдалось перемогти, незважаючи на статистику. Предметом доказування, окрім чисто професійних процесуальних, юридичних аспектів, що мабуть не будуть цікаві широкому загалу, були речі, що знаходились на межі здорового глузду. До прикладу, мені довелось пояснювати, що рідина, що містить у своєму складі ПАВи (попросту мило), метилхлороізозіазолін, барвник, гліцерин та інші небезпечні для вживання речовини не може відноситись до напою чи харчового продукту. Митниця ж доводила зворотнє. Мої колеги на зустрічі в Європейській Бізнес Асоціації пропонували одному з заступників начальника митниці (діючому станом на 2012 рік) скуштувати цей чудовий «коктейль». Він з бравадою погодився, але не випив, лише сказав, що через таких як ми не наповнюється бюджет і пенсіонери не отримують пенсії. З цього висловлювання ми зрозуміли, що особа не орієнтується в часі , просторі та по колу осіб, іншими словами – просто недієздатна. Я жодним чином не хочу образити працівників митниці чи органів ДФС. Переконаний, що там є професійні люди. Однак такі рішення надовго залишають плями на репутації державних органів та не додають інвестиційної привабливості нашій державі.

Але все ж таки п’ять років! П’ять років на доказування очевидності! За цей час змінилось може з десяток керівників митниці, в державі відбулась Революція Гідності, анексія Криму, війна на Донбасі, та багато інших подій. Це величезний проміжок часу не тільки для бізнесу, але з огляду на останні події, для країни в цілому.

Правові наслідки, які могли б настати для підприємства – мільйонні донарахування, банкрутство та завершення бізнесу як такого.
Ми вдячні суддям, що професійно підійшли до вирішення справи та нарешті поставили крапку в цьому абсурді. У своїх твердженнях ми намагались власне довести помилковість самого принципу підбору коду товару, що ним керувалась митниця. Наші доводи , твердження по справі лягли в основу рішення. У англо-американській системі права це називається landmark case/landmark court decision – справи/рішення , що встановлюють певні правові стандарти, або судову практику, тобто прецедент. Переконаний, що такі правові стандарти ми встановили на користь компаній, що здійснюють імпорт товарів в Україну.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/65163065

Related Post